ЦРКВА СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У БЕЛАРИЦИ

17. март 2021.

 

Уважавајући жеље и потребе грађана батајничког насеља Беларица, које је временом нарасло на више од три стотине домаћинстава, с благословом епископа сремског Василија Црквена општина је од прилога верника 2016. године започела изградњу нове цркве посвећене Светој великомученици Недељи.

Црква је озидана, покривена и малтерише се изнутра, а у плану је и постављање пода са грејањем. Под од мермера биће сложен у мозаику.

С обзиром на то да национални састав Беларице чине православни Срби који су због ратних дејстава деведесетих година прошлог века морали да напусте своја вековна огњишта, у своје ново станиште пренели су материјализовано сећање на цркве свога завичаја градећи стилски сродну грађевину себи за утеху и наставак духовног и културног живота.

Тако је црква од цигала пројектована по угледу на далматинско-книнске богомоље, које у основи имају крст, негују строгу симетрију, покривене су кровом на више вода у неколико равни, у центру је шестоугаона купола, док се на прочељу уздиже високи звоник са два слободна звона различите величине. Реплика истоименог храма у Горњем Карину, која је срушена годину дана после ”Олује”, поново је васкрсла у равном Срему.

Богослужења се, док је изградња цркве у току, обављају у пространој парохијској сали са гостопримницом и малим параклисом.

Завршетком унутрашњих радова – малтерисањем и осликавањем, као и постављањем Часне трпезе, подног мозаика са грејањем и уређењем стаза и порте, верници ће за верску службу добити четврту цркву у Батајници (поред најстарије Светог архангела Гаврила, Рождества Пресвете Богородице и Светог Јована Шангајског) – посвећену Светој великомученици Недељи.