У ПЛАНУ РЕКОНСТРУКЦИЈА КОМАНДЕ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

30. јануар 2023.

У плану је реконструкција једног од најзначајнијих архитектонских монументалних здања Земуна, и тим поводом у згради Команде Ратног ваздухопловства и ПВО недавно је одржан састанак потпредседника Владе Републике Србије и министра одбране Милоша Вучевића, министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића и домаћина,  генерал-потпуковника Душка Жарковића, команданта РВ и ПВО.

 

На састанку је било речи о историјату и тренутном стању у коме се зграда налази, а директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић представила је кључне сегменте на изради пројекта и указала на важност реконструкције.

 

Такође, договорене су мере које ће бити предузете у наредном периоду како би се згради Команде Ратног ваздухопловства и ПВО вратио првобитни сјај.

 

Завод за заштиту споменика културе Града Београда израдио је техничку документацију санације, реконструкције и адаптације зграде Команде Ратног ваздухопловства и ПВО.

 

Зграда Команде ваздухопловства дело је чувеног архитекте Драгише Брашована и саграђена је 1935. године у облику стилизованог авиона, на месту на коме се некада налазила зграда Војне команде са помоћним објектима. Делови старог здања из 1783. године уклопљени су у састав нове зграде, а  статички прорачун и надзор био је поверен научнику Милутину Миланковићу.

 

Зграда је посвећена краљу Александру Карађорђевићу на чију иницијативу је и подигнута. У свом централном делу висока је 36 метара.

Године 1938. фасада је украшена статуом Икара, радом вајарке Злате Марков.

 

Током НАТО агресије 1999. године зграда је оштећена, а у периоду од 2000. до 2001. године извршена је делимична реконструкција објекта.