У НАСЕЉУ ШАНГАЈ ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА

04. јул 2022.

Црква Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског у Батајници обележила је 2. јула храмовну славу. Архијерејску литургију служио је епископ сремски Василије, уз саслужење свештенства.

 

Литургијском сабрању и сечењу славског колача присуствовали су чланови Већа ГО Земун Бошко Радовановић и Иван Морић.

 

Становници насеља Шангај 2005. године покренули су иницијативу да тај део Земуна добије цркву. Уз свесрдну подршку и помоћ ГО Земун, Храм је освештан 2015. године и данас је центар духовног живота за многобројне парохијане.

 

Свети Јован Шангајски рођен је у Русији у месташцу Адамовски, као Михаило Максимовић из српске племићке породице. Породица Максимовић избегла је у 18. веку у Русију пред најездом турских освајача. Српски језик у кући нису запоставили. У време грађанског рата у Русији са породицом је дошао у Србију.

 

Живећи као избеглица у оскудици бивши племић зарађивао је за живот своје породице продајући дневне новине. Овог необичног и сиромашног продавца новина сви су добро знали у Београду по томе што је и зими и лети ишао бос. Свакога јутра кренуо би прво у Патријаршију да тамо службеницима прода новине. Нико од њих није знао да  племић-аскета, вредни продавац новина већ има две дипломе – Правног и Теолошког факултета.

 

Године 1934. постао је епископ Руске православне заграничне цркве и послат је у кинески град Шангај. У Шангају је основао Сиротиште Светог Тихона Задонског које је удомило чак три и по хиљаде деце.

 

Био је православни епископ у Шангајуархиепископ у западној Европи и Сан Франциску. Канонизован је 1994. године, и мошти му почивају у храму посвећеном икони Богородице ”Свих жалосних Радост” у Сан Франциску.