Успостављање сарадње са Португалом

09. јун 2011.

У организацији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД)

8. јуна 2011. године у хотелу „Хајат“ одржан је радни састанак у циљу унапређења економске сарадње између Србије и Португала.  На састанку су учествовали португалски амбасадор Њ.Е. Луиш де Алмеида Сампајо, Заменик шефа Делегације Европске уније у Србији Адриано Мартинс, председник УО НАЛЕД Владимир Чупић, као и представници привреде, локалних самоуправа и невладиних организација. У име Градске општине Земун позиву да присуствују састанку су се одазвали Предраг Ђурђев из Канцеларија за развојне пројекте и Предраг Прокопљевић из Канцеларије за локални економски развој Градске општине Земун.

Представници компанија, општина и организација из невладиног сектора које НАЛЕД окупља у свом чланству били су у прилици да се упознају са привредним потенцијалима Португала, као и са могућностима успостављања пословних контаката.

Амбасадор Њ.Е. Луиш де Алмеида Сампајо је истакао да у Португалу постоји велика наклоност према Србији и да га посебно радује што чак и у неформалним контактима наилази на дивљење према Португалу, његовој историји, култури, туристичким потенцијалима и изванредним успесима у успостављању демократског друштва и европским интеграцијама. Као чланица Европске уније Португал жели сарадњу са Србијом, јер је јасно да је она у следећем кругу земаља које ће приступити Унији. У оцени привредне сарадње Србије и Португала, Сампајо је изразио наду да ће се она побољшати.

 

NALED sastanak