УСПЕШНА БОРБА ПРОТИВ КОРОНA ВИРУСА У ЗЕМУНУ

01. фебруар 2021.

Здравствене установе Земуна су од почетка проглашења пандемије у КОВИД систему. До сада је у КБЦ Бежанијска коса прегледано више од 20 хиљада грађана, а у овој болници се лечило нешто више од 4,5 хиљаде пацијената, док је КБЦ Земун, са повременим изласцима из КОВИД система, имао више од 14 хиљада прегледа и шест хиљада пацијената на лечењу.

Имунизација грађана Земуна у сузбијању епидемије изазване корона вирусом почела је почетком јануара. У Дому здравља Земун до сада је вакцинисано 10336 грађана, што је око десет одсто од укупног броја вакцинисаних Београђана. Ова установа примарне здравствене заштите организовала је КОВИД амбуланте на неколико пунктова у којима је обављено више од 88 хиљада прегледа.

Градска општина Земун се укључила у организовање вакцинације на тај начин што је уступила просторије Културног центра Батајница где је 27. јануара отворен нови пункт за вакцинацију. Такође, дезинфиковани су сви објекти Дома здравља Земун. Општина је организовала Кол центар као врсту помоћи за заказивање термина за вакцинацију и уступила је своја службена возила за превоз старијих суграђана до пунктова за вакцинацију.  До сада општинском Кол центру на телефоне  011/3168-088

и 011/3778-470 се обратило 2115 грађана, од којих је за вакцинацију уз њихову сагласност пријављено 1328.  Оператери општинског Кол центра су контактирали близу 2900 суграђана старијих од 65 година како би их обавестили о заказаном термину вакцинације. За више од 50 суграђана је обезбеђен превоз и асистенција приликом имунизације.

 

Све активности које реализује Градска општина Земун су у складу са мерама које се спроводе на градском и републичком нивоу у циљу заштите приоритетних група становништва, попут имунизације најстаријих суграђана, здравствених и просветних радника, као и запослених у систему безбедности.