УРУЧЕНИ УГОВОРИ О БЕСПОВРАТНОЈ ПОМОЋИ У ГРАЂЕВИНСКОМ МАТЕРИЈАЛУ ИЗБЕГЛИМ ЛИЦИМА

03. јун 2020.

У Градској општини Земун, 3. јуна шест корисника потписало је уговоре у вези са доделом грађевинске помоћи за избегла лица којa живе на територији Градске општине Земун.

Заменик председника Градске општине Земун и председник Савета за миграције Дамир Ковачевић корисницима је уручио Уговоре и нагласио да је Градска општина Земун у претходном периоду показала висок степен одговорности у решавању проблема како избеглих, тако и расељених породица, које су свој нови дом нашле управо у Земуну.
 
”Сваки пројекат који смо реализовали, што са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и донаторима, или самостално, имао је за циљ трајно решавање стамбеног питања, економско оснаживање, као и да на целовит начин помогнемо процес интеграције, како би заиста наши суграђани, наши сународници остварили сва она права која носи њихов положај”, рекао је Ковачевић и подсетио да је Општина уз подршку и разумевање Владе Републике Србије, изнела преко 20 пројеката и да ће наставити са активном подршком избеглим и расељеним породицама.

У завршној фази су још три пројекта која се односе на поделу грађевинског материјала избеглим и интерно расељеним лицима за 40 породица, док ће десет породица бити обухваћено доделом средстава за доходовне активности што доприноси економском оснаживању избеглица које имају мала предузећа или се баве кућном радиношћу.

Комисија за избор корисника средстава намењених стварању и побољшавању услова становања избеглица кроз набавку грађевинског материјала Градске општине Земун определила је бесповратну помоћ за три породице у Батајници, и за по једну у насељима Угриновци, Бусије и Алтина. Бесповратна помоћ у виду грађевинског материјала, али и санитарија и других кућних потрепштина омогућава да објекти буду усељиви, адаптирани и опремљени за становање.

Новчана вредност помоћи је у укупном износу од близу три милиона динара, односно око 500 хиљада динара по кориснику.

Пројекте заједно реализују Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и Градска општина Земун.

Земун је примио највећи број избеглих и интерно расељених лица, у односу на број становника, која су формирала домаћинства у насељима Алтина, Грмовац, Бусије, Плави Хоризонт и Батајница.