УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ НАЈБОЉИМА НА ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ ТАЛЕНАТА

17. јун 2022.

У свечаној сали Градске општине Земун  17. јуна су подељене дипломе ученицима основних и средњих школа који су освојили награде на Регионалном и Државном такмичењу, а свечаности су присуствовали и њихови професори, родитељи и гости.

 

Заменик председника Градске општине Земун Жарко Дроњак, поздравио је присутне и честитао им на оствареним резултатима.

 

 ”На нама као општини је да инфраструктурно уредимо и опремимо образовне установе и обезбедимо вам најбоље услове за рад и напредовање, да вам будемо подршка и ми ћемо то наставити да чинимо, као и до сада”, рекао је Дроњак и поделио дипломе и књиге награђенима.

 

Међу више од стотину ученика која су знањем заслужили дипломе на недавно одржаном државном такмичењу, талентима из РЦТ – 1 припала је чак 41 награда, међу којима прва места Јоване и Василија Хаџи-Пурића из физике и математике, Дуње Бојковић, Гаврила Младеновића и Настасје Јовановић из хемије, као и Нине Милетић, Данила Миленковића и Јоване Кулезић из математике блистају посебним сјајем.

 

Градска општина Земун наставља традицију бриге о деци и младима која је успостављена пре тачно 100 година оснивањем Фонда краљице Марије и Дечјег дома који је носио њено име, у којем се данас налази Регионални центар за таленте Београд 1- Земун.

 

Регионални центар за таленте Београд 1 – Земун , основан је 1997. године као један је од четрнаест Регионалних центара у Србији за додатни рад са посебно надареним ученицима са циљем подизања потенцијала научног подмлатка са подручја општина Земун, Нови Београд и Сурчин.

 

Центар се налази у згради некадашњег Дечијег дома краљице Марије, то јест Дома за сремску сирочад, који се финансирао средствима из Фонда краљице Марије за подизање и издржавање сирочића, који је основан 1922. године.

Зграда је подигнута 1919. године.

 

Данас се у Дечијем дому краљице Марије, поред Регионалног центра налази и Друштво пријатеља деце Земуна. Објекат има статус споменика културе. Обновљен је и саниран према условима и под надзором Завода за заштиту споменика културе града Београда 2016. године.

 

Године 2019. у дворишту је постављена биста краљице Марије.