СТОПЕ САВЕ ШУМАНОВИЋА У ЗЕМУНУ

23. јануар 2021.

 

 

Пре 125 година, 22. јануара 1896 – е рођен је један од најпознатијих српских  модерних сликара, Сава Шумановић.

У великој и значајној пограничној вароши Земуну, где се школовао у Земунској гимназији, и становао у кући на углу Главне улице и Авијатичарског трга, заинтересовао се за уметност и преломио избор за будућност, која ће га и уписати међу најцењеније српске модернисте. Трагови Шумановићевог осмогодишњег боравка у Земуну, од 1906- е до 1914 -е, када је и матурирао, после 1945. године овековечени су у виду месингане табле са сликаревим ликом у барељефу, на фасади куће у Главној улици и у холу Земунске гимназије.

Своју сликарску каријеру градио је у Загребу и Монпарнасу, уметничком средишту Европе тридесетих година, док је најплоднији део живота провео у Шиду, стварајући циклусе ”Шиђанке” и ”Берачице”.

Припадао је авангарди и дружио се са најпознатијим именима ликовне уметности, између осталих и са кубистом Андре Лотом, Модиљанијем, Максом Жакобом, а сачувана је и његова преписка са Растком Петровићем.

Шумановићев препознатљив кист је мењао израз од сецесије, симболизма, фовизма до самосвојног експресионистичког рукописа, који се ”чита” од његове ране фазе у којој је настала драматична ”Пијана лађа” до мирних, готово апстрактних композиција актова и пејзажа какве су ”Луксембуршки парк”, ”Мост на Сени” или ”Купачице”, да би на крају сам крстио свој стил као ”како знам и умем”.

Критика је високо ценила Шумановићево дело, те је данас на светским аукцијама другорангирани српски сликар, после Паје Јовановића.

Страдао је 1942 -е године као четрдесетосмогодишњак, а Земун му се одужио дајући његово име основној школи у насељу Алтина.