СПОМЕН-КЛУПА БРАНКУ НАЈХОЛДУ

17. јун 2020.

 

Земунски кеј у својој ”галерији на отвореном” добио је још једно уметничко дело. Председник Градске општине Земун Дејан Матић и помоћник градоначелника Града  Београда Андреја Младеновић 17. јуна присуствовали су свечаном откривању спомен-клупе хроничару Земуна и оснивачу Међународног Земунског салона карикатуре Бранку Најхолду. Част да открију спомен клупу припала је Бранковој животној сапутници Бојани Ивановић и унуци Тијани Најхолд.

”Без Бранка не бисмо имали престижну колекцију археолошких артефаката, богату збирку карикатура, хронику о Земуну и изнад свега, без Бранка, не бисмо имали Међународни Земунски салон карикатуре. Да је Бранко данас са нама радовао би се што смо оживели пристан из његове хронике, што фасаде са његових пожутелих фотографија опет красе земунске улице, што је Гардош синуо новим сјајем и што ће господин Земун са својом Господском улицом опет бити на висини задатка доброг домаћина свим путницима намерницима и туристима из читавог света”, рекао је председник Матић, додавши да је постављањем спомен клупе донекле испуњена Бранкова жеља, а на будућим генерацијама је да проносе живу реч о значају, древности и величини културне баштине Земуна.

Помоћник градоначелника Града Београда Андреја Младеновић захвалио се одборницима града Београда, Комисији за споменике и улице, Градској општини Земун и пре свега Бојани Ивановић, која је најзаслужнија да клупа буде откривена и истакао да ће ова клупа постати нови симбол Земуна.

Водитељка церемоније Ирена Јовановић прочитала је причу Бранка Најхолд ”Кембриџ”, а затим је бираним речима о свом пријатељу Бранку беседио и историчар Дарко Ћирић, који је апеловао на надлежне да једнога дана у поставку Завичајног музеја Земуна уврсте и део уметнина из богате Најхолдове заоставштине. Уз звуке тамбураша  светлост дана угледала је Бранкова спомен клупа, дело академског вајара Стевана Филиповића из Сремских Карловаца, изливена у уметничкој ливници ”Станишић”.

Отварању су присуствовали секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић, представници градских институција и многобројни грађани Земуна.