СИМБОЛИЧНО ОДРЖАНО БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ

19. јануар 2021.

У организацији Градске општине Земун, Српске православне црквене општине Земун и СВЕБОР Савеза Београда, на Богојављење, по 24 пут у Земуну организована је трка у пливању за Носиоца Богојављенског Крста 2021. Овога пута, симболично, три девојке и три младића пливали су за Часни Крст који је у хладни Дунав спустио дугогодишњи старешина пливача Славиша Ивановић. Традиционално пливање је одржано без присуства публике и уз поштовање свих мера заштите у циљу спречавања ширења епидемије вируса КОВИД 19 и мера које је донео Кризни штаб.

”Пливање смо организовали скромно, али достојанствено, онако како овај црквено-народни празник налаже. Искрено верујем да ће Земун у наредној години опет бити центар светковања Богојављења у Србији и региону. Честитам храбрим девојкама и момцима на подвигу вере. Посебно смо поносни на то што у Земуну девојке пливају на Богојављање и побеђују. Момци који су пливали одавно већ имају статус ветерана ове манифестације. Они су одабрани међу многима који су желели да пливају и зато су сви данас победници”, рекао је председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, уз традиционални поздрав ”Бог се јави”.

Победник је Ања Вукајловић из Панчева, студент Криминалистичко-полицијског универзитета, одликована је пригодном статуом Богојављенског пливача, витешким плаштом и медаљом СВЕБОР Савеза Београд са титулом Носилац Богојављенског крста 2021.

 

Учеснике овогодишњег пливања старешина СВЕБОР Савеза и заменик председника ОО Богојављења Цвјетко Стевановић даровао је иконама.

 

Организациони одбор ”Богојављење 2021 – Земун” Богојављенским крстом даровао је Криминалистичко-полицијски универзитет, Дом здравља Земун, Полицијску станицу Земун и Специјалну антитерористичку јединицу.

Богојављенски крст дарован је и дугогодишњем пријатељу светковања Богојављења у Земун др Слободану Радуловићу.

 

У оквиру традиционалног светковања овог великог хришћанског празника председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима присуствовао је литургији и освећењу Богојављенске воде у Храму светог оца Николаја.

 

Земунски историографи бележе да се Богојављенска литија одржавала у 18. веку, па све до почетка Другог светског рата. После рата, Литија је одржана 1945. и 1946. године. До обнављања ове традиције долази 1998. године, откада се на Богојављење организује вађење Часног крста из Дунава.