СЕЋАЊЕ НА МИОДРАГА ДАБИЖИЋА

07. децембар 2022.

У организацији Клуба матичне културе Земун и Туристичког друштва ”Земун” у петак, 9. децембра у 19 часова у свечаној сали Дома ваздухопловства, у улици Кнеза Павла 3 (бивша Штросмајерова) одржава се вече ”Сто година од рођења”, посвећено сећању на историчара Миодрага Дабижића (1922-2017).

 

О доприносу који је професор Дабижић дао историографији, о његовом трагу који је и данaс видљив у свакој причи о Земуну, говориће Вања Ђорђевић, Љиљана Зоркић, Мира Николић, Ружица Велимировић, Дарко Ћирић и Димитрије Мика Салаћанин. У музичком делу вечери учествују пијанисткиња Љиљана Арсеновић и Земунски гудачки квартет.

 

Професор Дабижић остаће у генерацијама упамћен као вансеријски педагог, оснивач и дугогодишњи кустос Завичајног музеја у Земуну. Био је активан члан Клуба матичне културе Земуна, један од оснивача Туристичког друштва ”Земун” и иницијатор бројних традиционалних манифестација по којима је Земун и данас препознатљив.

 

Био је један од малобројних који је брижљиво проучавао историју Земуна и његове околине. Иза њега су остала значајна дела, попут ”Земун – преглед прошлости од постанка до 1918. године”, ”Седам миленијума Земуна”, монографија ”Земунско гробље” и многобројни чланци из историје и културе ”града у граду”. 

 

Земунци, данас корачајући од Гардошке улице до платоа Миленијумске куле, степеништем које носи име професора Дабижића, сећају се његових живописних предавања и беседа које се и данас препричавају и тако остају непоновљиве и ванвременске.