СВЕЧАНО СПОЈЕН ЖЕЛЕЗНИЧКИ КОЛОСЕК КОД ”ЧОРТАНОВАЦА”

24. август 2021.

Председник Републике Србије Алексндар Вучић обишао је 24. августа локацију на којој је спојен железнички колосек код Чортановаца на деоници Стара Пазова – Нови Сад, а у оквиру изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште, чиме је свечано обележен завршетак грађевинских радова. Руска компанија ”РЖД Интернешнл” завршила је грађевинске радове на најдужем железничком вијадукту у Србији у плавном делу око Дунава и тунела ”Чортановци” више од пола године пре планираних рокова.

Вијадукт је дужине три километара, а налази се на излазу из тунела на месту где се брдовит терен спушта у равницу. Носи га 58 стубова, од којих поједини достижу 26 метара. Осим вијадукта, у оквиру тунела ”Чортановци” изграђене су две паралелне цеви дужине 2,2 километара.

”Поносан сам што сам овде и што не могу ништа лоше да кажем, већ само велико хвала РЖД-у, нашим руским пријатељима, руским и српским градитељима”, рекао је Вучић.

Обиласку радова је присуствовао и председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, који у континуитету обилази како радове на изградњи брзе пруге, тако и пратеће саобраћајне инфраструктуре, попут надвожњака у насељима Земун Поље и Батајница, модерних потходника, железничких станица и стајалишта на територији Земуна.

Радове су обишли и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, амбасадор Русије Александар Боцан Харченко, представници извођача радова, градоначелници и председници општина.