СВЕЧАНО ОТВОРЕН ШКОЛСКИ ОБЈЕКАТ У НАСЕЉУ БУСИЈЕ

01. септембар 2020.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, Градски секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак и државни секретар у министарству просвете, науке и технолошког развоја др Душан Кићовић свечано су отворили 31. августа нову школу у Бусијама. Том приликом, општина је даривала ђаке прваке са ранчевима и школским прибором, а владика сремски Василије, уз саслужење земунског свештенства, освештао је школу која је саграђена заједничким напорима Републике Србије, Града Београда, Градске Општине Земун и парохије у Бусијама.

”Школски објекат у насељу Бусије је подигнут уз велику помоћ првенствено председника Републике Србије Александра Вучића и министра финансија Синише Малог. Ђаци који станују у насељу Бусије више неће путовати до Батајнице и Угриноваца, до околних школа где су стицали своја прва знања. Сада ће деца имати више слободног времена за учење и игру, а родитељи ће због близине објеката имати квалитетнији надзор у многим сегментима њиховог развоја. Градска општина Земун традиционално, четврти пут заредом, дарује ђаке прваке који ће похађати земунске основне школе. Ове године 1782 ђака са територије наше општине креће у први разред. Као и претходних година за све њих обезбедили смо црвене ранчеве за девојчице, а плаве за дечаке, који садрже мајице, пернице, прибор за цртање и писање, свеске и све оно што је неопходно једном ђаку прваку. Ово је, уједно, и својеврсна помоћ родитељима током припреме ђака за школу, јер познато је да кућни расходи нису мали пред почетак школске године.”  рекао је председник Матић, честитајући свим ђацима почетак школске године, уз молбу да поштују мере у борби против епидемије короне.

Државни секретар у министарству просвете, науке и технолошког развоја др Душан Кићовић је истакао да је изграђени школски објекат добар пример шта све држава на свим нивоима, почев од председника републике, преко Владе, па све до градских и општинских власти чини за развој школства, а градски секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак је подсетио да је Град Београд током лета у обнову основних и средњих школа уложио више од 150 милиона динара, што је показатељ колико је важно да сва деца, без обзира да ли живе на периферији или у центру града имају исте услове за школовање.

Школски објекат у Бусијама саграђен је поред цркве Свете Браће Ћирила и Методија на површини која прелази две хиљаде квадрата и радиће као издвојено одељење Основне школе ”Бранко Радичевић” из Батајнице. Школа има сопствени систем централог грејања на пелет, седам учионица опште намене, учионицу за продужени боравак, два кабинета за информатику, библиотеку, зборницу, кухињу, трпезарију, фискултурну салу и други простор изграђен по најсавременијим стандардима.

Свечаности су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, помоћник председника Милорад Радуловић, члан Већа Предраг Јевремовић, секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић, подсекретар Секретаријата за образовање и дечију заштиту Града Београда Игор Раичевић, народни посланици Народне скупштине Републике Србије Душко Тарбук и Миодраг Линта, руководилац школске Управе Града Београда Драган Филиповић, многобројни грађани насеља Бусије, Батајнице и Земуна, а добар домаћин је била директорка Основне школе ”Бранко Радичевић” Љиљана Мијић.