СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ПЕТЉА БАТАЈНИЦА

07. април 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић свечано је отворио саобраћајну петљу Батајница, укупне дужине 3,5 километара, која омогућује директан излаз на ауто-пут

Е-75, везу са старим новосадским путем и логистичким центром за интермодални транспорт. Отварању су присуствовали председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, градоначелник Београда проф.др Зоран Радојичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, директорка Европске банке за обнову и развој Жужана Харгитаи, директор ”Коридора Србије” Александар Антић, директор ”Путева Србије” Зоран Дробњак, представници извођача радова компаније ”Штрабаг” и стручног надзора ”Ептисе”.

 

Свечано отварајући нови саобраћајни објекат у Батајници, председник Републике Србије Александар Вучић је нагласио да није реч само о отварању једне саобраћајне петље, него о нечему много значајнијем.

”Реч је о животима људи, реч је о бољем животном стандарду, о томе да се ништа не добија ако се аутопутем повезују само велики центри и ако само људи у Београду имају корист од тога. Од аутопутева и путева корист морају да имају и сви остали грађани Србије, људи који живе и овде у Батајници, али и људи који живе у Угриновцима, Бусијама, Новој и Старој Пазови, Земун Пољу и сваком другом месту. Ова петља ће им умногоме убрзати кретање и олакшати путовање на било коју страну да крену”, рекао је Вучић и истакао да је мост од 221 метра који води ка интермодалном логистичком центру веома важан, јер то је један од стотину мостова који су саграђени или који се граде у Србији.

Председник Србије Александар Вучић је напоменуо да је веома важно да и Батајнички булевар буде саграђен што пре, да се експропријација обави што је могуће брже и захвалио се свима који су учествовали у изградњи саобраћајне петље, извођачу радова ”Штрабагу”, Граду Београду, Градској општини Земун и јавним предузећима, а посебно Европској банци за обнову и развој и изразио своја очекивања да би Србија и у наредном периоду могла да остварује добру сарадњу са овом европском институцијом.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић захвалио се председнику Републике Србије Александру Вучићу за све што ради за нашу Батајницу, за Земун, Београд и Србију.

”Изузетна ми је част што сам део овог догађаја који је важан за Земун. Отварање петље Батајница, у оквиру аутопута Е-75 је најзначајнија капитална  инвестиција обилазнице око Београда. Завршетак овог пројекта је важан и значајан за Земун и сва околна насеља, као и за све општине које се наслањају на ову саобраћајницу. Изградња саобраћајне инфраструктуре увек директно и конкретно утиче на квалитет живота грађана и на унапређење пословне климе. За грађане Земуна, а нарочито Батајнице, ово је заиста почетак једне нове ере, која олакшава живот грађанима у сваком смислу. Сада ће им за одлазак до посла и повратак кући бити потребно много мање времена. Отварање ове петље значи реални потенцијал за проширење индустријске зоне. Како време буде пролазило бићемо сведоци изградње нових привредних објеката. Ова петља активира индустријске зоне у Земуну”, рекао је  Ковачевић, и упутио молбу председнику Србије Александру Вучићу да посредује у доласку нових значајних инвеститора, јер општина Земун има своју традицију и има своју будућност и свакако је једна од најперспективнијих општина у Београду.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић подсетио је присутне да се у Батајници већ увелико гради, што драстично утиче на подизање квалитета живота грађана. Део тог градитељског подухвата је брза пруга и интермодални терминал са логистичким центром. Ту је и изградња локалних саобраћајница, као што је Белегишка улица која се везује на ову петљу. Затим, ради се и на изградњи пута Земун Поље-Угриновци, изградњи надвожњака преко пруге, проширењу Батајничког друма, изградњи фабрике за прераду отпадних вода, изградњи примарне канализационе мреже, тзв. Батајничког слива, реконструкцији водоводне мреже у насељу Шангај, реконструкцији ОШ ”Светислав Голубовић Митраљета” и локалне амбуланте и гробља. Градска општина Земун је иницирала изградњу спортске хале у Батајници, изградњу средње школе и покренула активности око уређења центра Батајнице и Батајничког булевара.

Пројекат изградње петље Батајница финансиран је са 8,8 милиона евра из кредита Европске банке за обнову и развој, иако је било договорено 9,6 милиона евра, и завршен је пре рока. Обухватио је изградњу саобраћајница, укључујући мост преко пруге, инфраструктурне инсталације, као и саобраћајну сигнализацију.