СВЕЧАНО НА САВИНДАН

27. јануар 2023.

У свим земунским школама 27. јануара свечано је прослављена школска слава Свети Сава уз присуство руководства Градске општине Земун.

 

Председник Градске општине Земун присуствовао је школској приредби у ОШ ”Светислав Голубовић Митраљета” и заједно са свештенством и директором пресекли су славски колач у просторији предвиђеној за библиотеку.

 

Том приликом, председник Ковачевић је упутио честитку ученицима и просветним радницима са жељом да имају успеха у раду и школовању, а Општина ће бити и даље потпора у обезбеђивању што бољих услова у њиховом развоју и усавршавању образовног система.

Сви су изразили жељу и наду да ће следећи Савиндан прославити у реконструисаној и опремљеној школској згради.

 

Заменик председника Градске општине Земун Жарко Дроњак присуствовао је светосавској академији у ОШ ”Бошко Палковљевић Пинки”, која је одржана свечаној сали Културног центра Батајнице.

 

Земун негује дугу и богату традицију школства од почетка 18. века, и данас је важан васпитно-образовни центар са мрежом основних и средњих школа, високим школама, Пољопривредним факултетом и Полицијско-криминалистичким универзитетом.

 

Прва прослава Светог Саве као школског патрона одржана је у Земуну 1812. године, одакле се брзо проширила на све српске земље, а химну Светом Сави први пут 1839. године у Сегедину извео је локални црквени хор.

Савиндан је за школску славу проглашен у јануару 1840. године, у тадашњој Кнежевини Србији.

 

У својој књизи ”Свети Сава” из 1934. године Милош Црњански пише: ”…Међу првима, забележено је тако да је у Земуну, почетком 19. века, протојереј Јефта Ивановић имао већ редован план и програм светосавске прославе. Још из године 1812. имамо правила земунске школе у којима се одређује да 14. јануар припада ‘прослави просветитеља серпског свјатаго Сави’ и да тога дана има да се држи ‘школско торжество’. Прослава Светог Саве већ тада има изразито школски карактер, а никако неку тенденцију верског прозелитизма. У земунским правилима изричито се вели да прослава треба, углавном, да је ‘на ползу просвештенија’.”

 

Од 1835. године служба Светом Сави и прослава у Књажевини Србији уређена је наредбом кнеза Милоша.

 

Химна Светом Сави је највероватније испевана у Фрушкогорским манастирима и постала обавезни део прославе.

 

Свети Сава први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве и патрон школства,  увек је за српски народ био светионик ка коме се окретао, ходећи путем светосавља и напредујући у знању, честитости и слози.