СВЕТСКИ ДАН УМЕТНОСТИ

15. април 2021.

Међународна асоцијација уметности прогласила је 2012. године 15. март за Светски дан уметности. Дан када се промовише и истиче важност уметничког стваралаштва, креативности и свега онога што оплемењује и окружење чини лепшим, смисленијим.

Овај дан изабран је због тога што се 15. априла 1452. године родио геније светске уметности и епохе ренесансе Леонардо да Винчи, универзални човек и светионик који је на најконструктивнији начин показао човечанству да су лепо и знање излаз из мрачњаштва.

Мера степена развоја сваког друштва је његов однос према култури. Понекад су дували повољнији ветрови, али су уметници и њихово дело често (до)живели судбину независну и од времена и од поднебља које их је изнедрило, јер уметност и уметничко дело говоре језиком света, који све културе и цивилизације разумеју.

Министарство културе Републике Србије у евиденцији има 2.357 имена самосталних уметника. Број оних који стваралачки и креативно живе у такозваном слободном статусу је свакако вишеструко већи. Ове године организовано обележавање њиховог дана ће углавном изостати.

У временима као што су ова, када је цела планета и сваки њен становник у пандемијском ризику од ковида 19, иначе незавидан положај свих оних који су живот посветили посебно ”непримењеним” уметностима, у многоме зависи и од организоване државне помоћи и од свакога од нас, који може дати свој мали допринос да махом раштркани припадници читаве једне армије по којој се памте епохе, правци, народи и заслужни појединци преживе и без институционализованог статуса.

Ширењем културе, њеном промоцијом, придавањем заслуженог значаја баштини и творевинама, неговањем и чувањем, заштитом, организованим откупом и просто – развијањем тржишта уметнина: куповином књига, уметничких слика, декоративних предмета уметничке вредности, слављењем креације као круне стварања…

Као одговорна управа која неговању културе у најширем смислу речи поклања велику пажњу, Градска општина Земун финансијски подржава стваралаштво пројектним суфинансирањем вредних дела, а од сталних општинских манифестација, од којих су неке постале и међународне, традиционално се одржавају Међународни фестивал монодраме и пантомиме, Лето на Гардошу, Земунски међународни салон карикатуре и Батајничко културно лето.