СВЕТСКИ ДАН РОМА

08. април 2021.

Светски дан Рома – 8. април, сваке године се обележава у срединама у којима они живе, када приказују своју особену и богату културу, обичаје и наслеђе, али и указују на тежак и неповољан положај у готово свим срединама, као и на дискриминацију, са којом се све успешније бори српско друштво, и законодавно и у пракси.

Овај дан се, иначе, обележава од 1990. када је установљен у знак сећања на Први светски конгрес Рома. Том приликом је изабран заједнички назив за популацију – Роми, за ромску химну изабрана песма ”Ђелем, ђелем”, а на заставу стављен препознатљив симбол – точак.

Роми су први пут пописани на простору Србије далеке 1536. године. Према резултатима последњег пописа становништва евидентирано је 147.604 Рома, од тога 27.325 у Београду.

Просечна старост ромске популације је близу 28 година. По породици имају више од троје деце, али и даље су најугроженија етничка мањина. Наиме, споро и тешко се успињу са друштвене маргине, школују и запошљавају, а живе често у неадекватним условима, те не чуди податак да само један проценат доживи 60 година.

Побољшање положаја Рома, као равноправних чланова друштва, укључивањем у друштво, образовањем, запошљавањем и омогућавањем услова за бржи развој  и стандард стални је задатак заједнице.

Према проценама данас у свету живи око 20 милиона Рома.