СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ НА КЕЈУ

11. јун 2021.

Поводом Светског дан добровољних давалаца крви, 14. јуна у 10 часова на Земунском кеју, код ресторана ”Венеција”, Црвени крст Земуна у сарадњи са  Службом за трансфузију крви КБЦ ”Земун” и уз подршку Градске општине Земун организује акцију добровољног давања крви и пратећи програм.

 

Црвени крст Земуна је домаћин овогодишњег обележавања 14. јуна  – Светског дана добровољних давалаца крви и заједно са осам београдских организација на Земунском кеју промовисаће хуманост и указати на непроцењиву улогу трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи.

 

Овај датум везује се за дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер, који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду и Светска здравствена организација је 2005. године одредила овај датум као дан којим се захваљује свим добровољним даваоцима крви и подстиче људе да дају своју крв.

Позивамо грађане да се придруже овој акцији како би се обезбедиле довољне количине крви за лечење болесних и повређених пацијената.