РАДОМИР ПУТНИК У ПОРОДИЦИ ЈОАКИМОВИХ ПОТОМАКА

13. фебруар 2023.

 

На Сретење, 15. фебруара крагујевачки Књажевско-српски театар ће прославити 188. годишњицу постојања и доделити статуету ”Јоаким Вујић” за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији у 2023. години Радомиру Путнику.

 

 

Жири једног од најзначајнијих домаћих позоришних признања, који су чинили директори Књажевско-српског театра Младен Кнежевић и Битеф-а Милош Латиновић, драматург Јелена Кајго и глумци Ана Коланђели и Саша Пилиповић из Крагујевца нису имали тежак задатак – неуморним прегалаштвом и активизмом, који га ни у позним годинама нису напустили, супериорно се наметнуо Радомир Путник, драматург, театролог и позоришни критичар из Земуна.

 

 

Путник је као драматург практичар потписао око 220 емисија драмског и серијског програма, објавио око 1.500 позоришних и књижевних критика у дневној штампи и стручној периодици, писао драме, али и сценарија за разне свечаности, режирао музичко-драмске свечаности у Београду, Вршцу и Темишвару. Као теоретичар, театролог, објавио је више десетина књига, од којих су три антологије драмских текстова.

 

 

Присутан у културном животу Земуна и када је 1973. године основан Међународни фестивал монодраме и пантомиме, и када је 2010. постављена спомен плоча оцу српског театра Јоакиму Вујићу, Путник је за заслуге одликован и највећим општинским јавним признањем Повељом за грађанске заслуге са медаљом – Заслужни грађанин Земуна 2015.

 

Радoмир Путник је наш суграђанин од далеке 1969. године, откако се сродио са Земуном, у њему стекао широк круг пријатеља и засновао породицу.