РАДМИЛА СИМЕУНОВИЋ: ПОЕЗИЈА ЈЕ ВАЖНА ЗА ДЕЦУ

21. јун 2021.

Радмила Симеуновић, запослена у земунској ПУ ”Др Сима Милошевић” као медицинска сестра-васпитач, дуже од 15 година пише поезију за децу. Њени стихови, прилагођени дечијем узрасту готово се свакодневно могу читати на порталима као што су ”Детињарије”, ”Зелена учионица”, чак и на Националној платформи за превенцију насиља у школама. Реакције малих читалаца и њихових родитеља на едукативне и поучне риме које Радмила ствара су дирљиве и показују колико је поезија за децу моћно средство у правилном одрастању генерација.

”У стиховима које пишем за децу акценат је на другарству, толеранцији, прихватању различитости, развоју емпатије”, каже Радмила Симеуновић, ”творац” многих симболичких фигура, жапца Жике, миша Ћире и многих других ликова који су лако и брзо нашли пут до срца малишана.

Претходна година у којој се због пандемије короне одсуствовало са посла, била је за Радмилу посебно плодна и инспиративна, те је искористила за стварање и занимљиво представљање својих песама намењених најмлађима – са осмишљеним илустрацијама, сопственим и својих талентованих колегиница.

Наравно, у њеној поезији има места и за младе и одрасле, а неостварена јој је жеља да објави своју прву поетску збирку за децу. Издавачи у овом жанру не налазе комерацијални резултат од продаје и највећма се ослањају на репринте класика, тако да се литература намењена најмлађима споро и трновито обнавља.

Радмили Симеуновић, посвећеној деци и њиховом здравом одрастању, успева немогуће, да њене риме освајају најмлађе којима су и намењене, да их памте, шире и преносе и одрастају са по(р)укама које носе и без објављене збирке, журећи да свакога дана прегледају њене нове објаве на омиљеним порталима за малишане и њихове родитеље.