ПЧЕЛАРСКО УДРУЖЕЊЕ БАТАЈНИЦЕ – ПРОИЗВОЂАЧИ, ДОНАТОРИ И ЕДУКАТОРИ

12. новембар 2021.

Почетком године у Батајници су се састали и основали Пчеларско удружење Батајнице, а за председника изабрали Петра Добрића и одмах почели са радом на више планова. Како окупити, удружити, подучити, привући будуће произвођаче меда, информисати чланство о могућностима развоја бизниса или производње пчелињег ”лека”, како у Удружењу зову мед и пчелиње производе, извести децу из школа и упознати их са овим драгоценим инсектом, његовим гајењем и правилним начином употребе онога што дарује кошница, основна је мисија ПУБ-а.

Пред крај године у којој су се удружили, батајнички медари су, према речима Петра Добрића, привукли већ стотинак чланова у своје удружење и неколико пута организовали изложбе меда, популарни ”Батајнички медењак”.

”Многи се чуде откуда мед у Батајници. У Батајници произвођачи поштују прописане стандарде и своје кошнице селе у багремаре, на ливаде или четинарске шуме ”на испашу” по свом нахођењу широм Србије. Уосталом, ни домаћи терен није за потцењивање – пчеле воле сунцокрет” – каже Добрић.

У зависности од временских прилика, принос по кошници се креће од 10 до 15 килограма по кошници, а свој род батајнички произвођачи меда радо донирају, те су га у два наврата поклањали за бржи опоравак пацијената земунских ковид болница: КБЦ ”Земун” и Ковид болници у Батајници.

Осим тога за своје чланство и све грађане организују пригодне едукације, али им је исто тако важна подука коју спроводе по основним школама. У договору са учитељима и наставницима држе теоријску и забавну наставу на најсавременији начин, прилагођену дечијем узрасту и, што је најважније, приуште им и ”праксу”, дан у пчелињаку. Најмлађи се уче редовном узимању меда, његовој лековитости, како да препознају прави од лажног, и то пратећи ”радни” циклус вредних пчела и поступак производње пчелињих дарова, на опште задовољство свих.