ПРОСЛАВЉЕН ДАН ШКОЛЕ ”ВЕЉКО РАМАДАНОВИЋ”

13. децембар 2022.

Поводом 105 година од оснивања Школе за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић”, ученици ове школе 13. децембра приредили су свечани програм у сали Градске општине Земун у ул. Косовска 9.

 

Званице су поздравили директорка школе Јелена Вукић и представник Министарства просвете др Милан Пашић, који је истакао да од ове године Школа има статус ресурсног центра за пружање стручне подршке и наставних средстава ученицима и наставницима у систему инклузивног образовања.

 

Била је то прилика да се уз песму и рецитације представе ученици, оркестар и групе певача, а у галерији Канцеларије за младе приређена је ретроспективна изложба фотографија која дочарава трајање ове образовне институције. Ученици су приказали коришћење Брајеве писаће машине, као и успешан рад шаховске секције.

 

Свечаности су присуствовали председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, представници Дома здравља Земун, Савеза слепих Србије и Савеза слепих Београда, представници Заједнице школа за ученике са сметњама у развоју, директори и представници школа за слепе из Скопља, Сарајева и Дервенте, као и представници спортских савеза и земунских школа.

 

Школа за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” призната је државна институција која слепој и слабовидој деци из целе Србије пружа могућност да се развију у радно способне и самосталне особе. Основана је децембра 1917. године у Бизерти. Први ученици школе су били српски војници који су изгубили вид и слух у Првом светском рату који је у том периоду још увек био у току. Након завршетка рата школа се преселила у Земун.