ПРОСЛАВЉЕНА ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА У ОШ ”МИХАЈЛО ПУПИН”

27. јануар 2022.

Колектив и ђаци основне школе ”Михајло Пупин” у Земуну пригодном свечаношћу прославили су школску славу Светог Саву, на којој је захвалницу  Градској општини Земун за помоћ и подршку школским пројектима примио председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић.

Приредба емитована онлајн, како се иначе због епидемиолошких услова одражава највећма и настава у школама, показала је раскошни ликовни, музички и литерарни таленат ученика ове васпитно-образовне установе и дубоко укорењено поштовање према оцу српског школства и првом архиепископу аутокефалне Српске православне цркве, Светом Сави..

Према обичајима, у присуству свештенства и колектива школе пресечен је славски колач и традиционално прослављена школска слава Свети Сава.

И школа ”Михајло Пупин” и све земунске школе баштине историјску чињеницу да је Дан Светог Саве први пут прославио и прогласио га за школског патрона прота Јефта Ивановић, када је и обележена школска слава у Земуну далеке 1812. године. Традиција се негује 210 година.

У својој књизи ”Свети Сава” из 1934. године Милош Црњански пише: ”…Међу првима, забележено је тако да је у Земуну, почетком 19.века, протојереј Јефта Ивановић имао већ редован план и програм светосавске прославе. Још из године 1812. имамо правила земунске школе у којима се одређује да 14.јануар припада прослави “просветитеља серпског свјатаго Сави” и да тога дана има да се држи ‘школско торжество’. Прослава Светог Саве већ тада има изразито школски карактер, а никако неку тенденцију верског прозелитизма. У земунским правилима изричито се вели да прослава треба, углавном, да је ‘на ползу просвештенија”.”

Од 1835. године служба Светом Сави и прослава у књажевини Србији уређена је наредбом кнеза Милоша.

Химна Светом Сави је највероватније испевана у Фрушкогорским манастирима и постала обавезни део прославе.

Свим ученицима и њиховим наставницима руководство Градске општине Земун честита школску славу Светог Саву са жељом да напредују у здрављу, знању, слози и љубави и што пре наставе прослављање у редовним условима.