ПРОМОЦИЈА ”АПИСОВЕ КЛЕТВЕ” У ”МАДЛЕНИАНУМУ”

26. април 2021.

Љубитељи драмског жанра и публицистике 26. априла у 19 часова на Великој сцени Опере и театра ”Мадленианум” могу чути аутора новог издања ”Зептер бук” – ”Аписова клетва и друге драме” Миодрага Илића, док ће о књизи говорити и Радомир Путник, др Јелена Перић и проф. др Бошко Сувајџић.

Одломке из Илићевих драма читаће Јелица Сретеновић, Милан Цаци Михајловић и Петар Михајловић.

Миодраг Илић је аутор 33 драмска текста извођена на сценама некадашње Југославије, који су превођени и на друге стране језике. Истиче се умећем избора вечно актуелних, историјски изазовних и интригантних тема, мајсторски компонује драмску структуру и карактерише ликове, гради духовит, животни дијалог, те стога не чуди дуговечност ”Казанове против Дон Жуана” – драме која се нашла и у ”Антологији савремене српске комедије” у избору Радомира Путника 2018, или ”Жанке”, о животу једне од највећих српских глумица, Жанке Стокић.

Илић је објавио и избор својих историјских комада ”Драме о великанима” у које је уврстио текстове о цару Душану Силном, кнезу Лазару, Копернику, Спинози, Вуку Караџићу, Милошу Обреновићу, Мартину Хајдегеру…

Овај свестрани стваралац је и као новинар документариста забележио јединствене тренутке у бројним телевизијским серијалима, огледао се и у ангажованој публицистици, а објавио је и романе Где је крај улице, Прохујало с кошавом, Љубав се зове Ванда и збирку приповедака Излет у Амстердам.

Носилац је награда ”Бранислав Нушић”, медаље Златни лав Филмског фестивала у Венецији, награде за животно дело УНС-а, Златног пера УНВ, Златног беочуга КПЗБ и многих специјалних награда.

Био је управник Београдског драмског позоришта и директор Драме Народног позоришта.