ПРИ КРАЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ПРУЖНОГ ПРЕЛАЗА У БАТАЈНИЦИ

24. новембар 2021.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, министaр грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и заменик градоначелника Београда Горан Весић са сарадницима обишли су 24. новембра  радове на изградњи надвожњака преко пруге у Батајници и са извођачима разговарали о динамици посла.

Изградњом бетонског надвожњака дужине 275 метара биће премошћен прелаз преко четири колосека брзе пруге и прелаз преко саобраћајница у насељу Шангај, што је предуслов за завршетак радова на комплетној реконструкцији и модернизацији пруге на деоници Београд центар – Батајница, односно Батајница – Стара Пазова.

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да изградња пружног прелаза финансира Град Београд у износу од близу шест милиона евра, док реконструкцију пруге финансира Република Србије, што је добар пример да се сарадњом градских и републичких институција стварају услови за већи конфор становника.  

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је додао да велике инвестиције не заобилазе ни један део наше земље. ”Ради се метро, ауто путеви, али и локални путеви који ће подићи квалитет живота. Испод овог пружног прелаза налазиће се најбржа пруга у Југоисточној Европи. Поносан сам како радови напредују и захваљујем се Градској општини Земун и Граду Београду на одличној сарадњи у реализацији овог пројекта”, рекао је министар Момировић.

Надвожњак се налази око 400 метара северно од постојећег пружног прелаза. Заједно са надвожњаком, овим пројектом обухваћена је и реконструкција и изградња више од 1200 метара околних саобраћајница. Радови су почели 24. марта, а рок за њихов завршетак је 300 дана.

Пружни прелаз је само део пројеката који се реализују у Батајници, а са завршетком и пуштањем у саобраћај пружног прелаза на иницијативу Градске општине Земун Дирекција за грађевинско земљиште започеће велики пројекат реконструкције комплетне водоводне мреже у насељу Шангај, чија је вредност око 500 милиона динара. Паралелно са тим, Градска општина Земун ће иницирати радове на успостављању система дренажних канала, јер после обилних падавина у овом делу Земуна подземне воде почну да се изливају. Поред тога, у плану је и изградња спортске хале у насељу Шангај.

”У договору са Водопривредним предузећем Галовица радимо на пројекту одводњавања уличних канала у улицама Драге Михаиловић, Иришкој, Војачкој, Јасеновачких мученика и Краља Стефана Томаша. Још почетком године предложили смо да се у Шангајској улици очисте канали и замене 97 ћуприја до приватних кућа, што ће и бити урађено наредне године. Такође иницирали смо да улица Мале међе 40 Нова буде саобраћајна веза између Шангајске и Белегишке улице, и даље до новоизграђеног пута око Интермодалног терминала, што значи да ће грађани Бусија, Угриноваца и Шангаја моћи брже да заобиђу Батајницу, ако су се упутили ка Земуну и Београду”, каже председник Ковачевић.

Обиласку завршних радова на изградњи пружног прелаза у Батајници присуствовало је руководство Градске општине Земун, као и представници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.