ПРИЧА О ДВЕ СИНАГОГЕ

19. септембар 2022.

Поводом Европског дана јеврејске културе, 18. септембра, Јеврејска општина Земун у сарадњи са Градском општином Земун, приредила је изложбу и промоцију књиге ”Две земунске синагоге”.

О изложби која је на неки начин увод у публикацију ”Две земунске синагоге”, говорио је помоћник директора Архива Београда Слободан Мандић и истакао важност истраживачког рада који је аутор књиге Ненад Фогел уложио да би се јавност упознала са животом јеврејске заједнице у Земуну и напорима да се изграде две синагоге, ашкенаска и сефардска.

Изложбу је отворио секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић и указао на висок ниво сарадње између Општине и Јеврејске заједнице, те да је плод те узајамности и презентовање приче о две земунске синагоге.

”Оно што даје још већи смисао нашој сарадњи је да су теме које се обрађују од немерљиве важности за неговање културе сећања”’, рекао је Јанковић.

Многобројној публици књигу су представили историчарка уметности Александра Дабижић и архитекта Александар Нећак, који су указали да је изузетна грађа која је изнета на страницама књиге потка за нека будућа истраживања.

У седам поглавља на афирмативан и потресан начин описује се настајање, трајање и нестајање синагога, од половине 18. века када се Јевреји досељавају у Земун и постају део Аустријског царства до данашњег времена.

Аутор, Ненад Фогел захвалио се Општини и Граду Београду који су финансирали овај пројекат и нагласио да се већ десет година публикације које издаје Јеврејска општина Земун штампају уз безрезервну подршку Градске општине Земун.

Догађају су присуствовали и члан Већа ГО Земун Марко Раић, представници културних институција Града Београда и гости из региона.

Аутор је уз посвету свим присутнима уручио примерак књиге као својеврстан поклон Јеврејске општине Земун и најавио у догледно време отварање ”Верско-културног центра” у ашкенаској синагоги као новог места за представљање и деловање уметника из Земуна.