ПРЕМИЈЕРА ”ВАЛЦЕРА ПОРУЧНИКА НИДРИГЕНА” У МАДЛЕНИАНУМУ

05. децембар 2022.

Комад Миодрага Илића ”Валцер поручника Нидригена”, настао осамдесетих година прошлог века, доживеће своју београдску праизведбу на Великој сцени Опере и театра Мадленианум 5 децембра, док су репризе 6. и 23. децембра.

 

Редитељ Владимир Лазић је са својим тимом сарадника: сценографом Милицом Бајић Ђуров, костимографом Тијаном Сићевић, композитором Александром Сребрићем, кореографом Јеленом Арсић, мајстором светла Срђаном Јовановићем и видео пројекције Креативним студиом Цептер, овај филозофски комад, који је писан реалистички у актуелном и универзалном значењу, сместио у епоху балских дворана и Царевине, а симболичну борбу главног јунака против система и за сoпствени избор и став, преточио у узбудљиву романсу са примесама гротеске.

 

Појединац који се бори за истину и слободу је кадет Томас Нидриген, млади научник на прагу великог открића, у тумачењу Милоша Ђуровића.

 

Глумачка постава коју чине Исидора Грађанин, Срђан Карановић, Ирфан Менсур, Милан Цаци Михаиловић, Владимир Величковић/Лазар Ђукић, Јанко Цекић, Синиша Убовић, Петар Михаиловић, Бранко Јанковић, Стефан Бундало, Срђан Секулић, Јелена Арсић/Анка Гаћеша Костић обећава прворазредни театарски догађај.

 

”Валцер поручника Нидригена” први пут је изведен на сцени Хрватског народног казалишта у Ријеци 1985, у режији Љубише Георгијевског, са младим Божидаром Алићем у насловној улози. Потом је комад постављен и на сцену Књажевско-серпског театра Јоаким Вујић у Крагујевцу (1986), у режији Драгана Јаковљевића, док је лик Нидригена тумачио млади глумац Мирко Бабић. Текст је после гостовања ријечких уметника на сцени ХНК у Загребу уврштен у антологијски избор Слободана Шнајдера (Пролог бр. 2, Центар за културну дјелатност, Загреб, 1985).

 

И премијера и репризе почињу у 19.30 часова.