ПРЕДСТАВЉЕНО 13 ЈАВНИХ ПОЗИВА НСЗ У 2023. ГОДИНИ

07. април 2023.

 

Градска општина Земун и  Национална служба за запошљавање – филијала Београд  представили су 7. априла у сали у Косовској број 9 јавне позиве за финансирање програма и мера активне политике запошљавања за 2023. годину.

 

Реч је о чак 13 конкурса, о којима су присутне незапослене и послодавце детаљно информисале Весна Живковић Костић, Марчела Вуинац Обућина и Татијана Милић Мандић, начелницe одељења НСЗ, свака из своје области.

 

Представљању јавних позива присуствовао је члан Већа Градске општине Земун и председник Савета за запошљавање Драган Матијевић.

 

Национални Акциони план за период 2021-2023 за спровођење Стратегије запошљавања 2021-2026. године подразумева да се из буџета финансирају мере стручне праксе, приправништва за младе са високим образовањем, за незапослене са средњим образовним нивоом, стицања практичних знања, обуке на захтев послодавца, субвенције за запошљавање незапослених лица у категорији теже запошљивих, као и за самозапошљавање и организовање јавних радова.

 

У непосредном, детаљном и отвореном разговору са присутнима, представнице НСЗ упутиле су заинтересоване на који начин могу доћи до правог професионалног избора.

Саветодавна помоћ је доступна и у општинским филијалама, те се до државне помоћи у виду субвенција и бесповратних финансија практично никада није могло лакше ни организованије доћи него сада, што је прилика и за самостално започињање посла, преквалификацију, стручно усавршавање.

 

С тим у вези, подаци говоре да је у Београду у прошлој години само захваљујући реализацији Јавног позива незапосленима за доделу субвенција за самозапошљавање отворено 400 до 500 нових предузетничких радњи или предузећа, док је на републичком нивоу та бројка између 3600 и 4000 нових привредних субјеката.