ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ”ЉУДИ СА БАСАМАКА”

21. септембар 2021.

У склопу манифестације Дани европске баштине 2021. у Земуну, под покровитељством Градске општине Земун, а у организацији Клуба матичне културе Земуна и Туристичког друштва ”Земун” 20. септембра представљено је друго допуњено издање књиге Бранка Најхолда и Ненада Хегедиша ”Људи са басамака”.

У камерној атмосфери ”Анкер бара” у Земуну окупио се један број најпознатијих и најзначајнијих Земунаца 20. века, чија су имена исписана на познатом степеништу, Калварицама.

Своју авантуру млади Хегедиш је спровео у дело 2015. и 2016. године, када је и објављено прво издање ”Људи са басамака”.

Уместо приче о књизи, чијом продајом се планира улагање у табле са информацијама за туристе  о књижевницима, сликарима, научницима, глумцима, лекарима, спортистима, аласима…чија су имена украсила Калварице, присутнима на промоцији представили су се уживо ”универзални човек позоришта”  Бора Балаћ у догодовштинама са великанима ове и седме уметности, млада Надица Божанић,  овенчана светским и европским медаљама у теквонду, театролог Радомир Путник, спортски радник Драгољуб Миша Милошевић, новинар, издавач и публициста Драган Стојковић и други.

А међу корицама, онако како су на Калварицама исписана имена 127 земунских великана, нашле су се њихове кратке биографије и сијасет ретких и драгоцених фотографија које сведоче на који је све начин идеја Бранка Најхолда и Ненада Хегедиша крчила пут до коначне реализације.

Програм су водиле новинар Љиљана Зоркић и секретар Туристичког друштва ”Земун” Мира Николић.