ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НАЈАВИО НОВЕ ПРОЈЕКТЕ

24. април 2023.

Један од најзначајнијих пројеката у Земуну, који ће трајати наредних 300 дана јесте свеобухватна реконструкција Главне улице. Тим поводом, председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић обишао је зону најпрoметније земунске улице у којој ће бити реализована прва фаза радова, а путари се већ очекују данас да обележе саобраћајна преусмерења на потезу од улице Стевана Марковића до Давидовићеве улице.

 

”После неколико година прикупљања документације, коначно смо дошли до реализације овог веома сложеног пројекта. Радиће се коловоз, тротоари, електроинсталације, као и комплетна водоводна и канализациона инфраструктура. Наши суграђани знају да су у појединим деловима улице дешавало да пуцају дотрајале водоводне цеви што је изискивало честе интервенције, тако да је реконструкција неопходна. Биће постављене и камене плоче са трасом за коришћење слабовидих лица. Укратко, радови ће бити извођени пуном ширином – од објекта до објекта како би ова улица која је живи споменик трајања Земуна синула новим сјајем”, рекао је председник Ковачевић.

 

Будући да ће се радови реализовати у три фазе, надлежни ће свакодневно пратити у којим деловима Земуна се праве највеће гужве како би их свели на најмању могућу меру. Суграђани који долазе у Земун из правца Батајнице и Новог Сада или свој пут настављају ка центру Београда моћи ће да користе Новосадски ауто-пут,  Ауто-пут Е-75 ка мосту Газела и све алтернативне правце преко Новог Београда, а јавни градски превоз ће користити привремене алтернативне трасе.

 

Још један велики пројекат је у току, а  то су радови на изградњи гараже код хале Пинки који се одвијају по плану. Прва возила ће овде моћи да се паркирају крајем године.

 

Такође, Општина је у Секретаријату за инвестиције покренула иницијативу да се реконструише хала Пинки. Како каже председник Ковачевић, то има своје предфазе, почев од израде визибилити студије, преко идејног пројекта и прикупљања локацијских услова.

 

У централној зони Земуна поред реконструкције и ревитализације саобраћајне инфраструктуре, пројектом изградње канализационе мреже у старом језгру, који обухвата више од 30 улице, комплетно ће бити обновљена мреже за одвод отпадних вода.