ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ОБАЛОУТВРДИ

21. новембар 2010.

21.11.2010

 

Прва фаза радова на реконструкцији обалоутврде са пристаном у Земуну, у дужини од 450 метара, на потезу између ресторана  ”Шаран” и ресторана ”Венеција”, почела је данас постављањем хидрограђевинског објекта. Санација обалоутврде у првих неколико месеци, одвијаће се под водом, а радови ће подразумевати припрему комлетног терена за поплочавање будућег пристаништа.

”Ово је један од најзначајнијих пројеката Општине Земун. После 200 година Земун ће поново добити пристаниште за бродове дуже од 30 метара, грађани ће моћи да уживају у новом поплочаном  и проширеном шеталишту”, рекао је председник Општине Земун Бранислав Простран. То ће омогућити и већи долазак туриста, што ће допринети јачању туристичког потенцијала Земуна. Санацијом обалутврде биће омогућена трајна заштита од поплава, чиме обезбеђујемо већу сигурност наших грађана, нагласио је Простран.

Саветник директора Јавног водопривредног предузећа ”Београдводе” Иван Карић, рекао је да je овај  стратешки пројекат у Земуну  други по значају после моста на Ади. У  првој фази радова вршиће се интервенција на ножицама насипа, а после Божића припремне радње ће се интензивирати, тако да за шест месеци очекујемо грађевинске радове на површинском делу будућег пристаништа.

Почетку радова су присуствовали председник Oпштине Земун са најближим сарадницима, као и представници Јавног водопривредног предузећа ”Београдводе”.

Извођењу радова претходило је потписивање Уговора о заједничком улагању средстава за санацију обалоутврде са пристаном у Земуну, између Општине Земун, Секретаријата  за комуналне и стамбене послове и Јавног водопривредног предузећа ”Београдводе”.Потписници Уговора, у интересу развоја туризма, привреде, заштите животне средине и културе града Београда и Градске општине Земун, заједнички ће предузети све потребне радове и мере у циљу санације постојеће обалоутврде на Земунском кеју, ангажовањем потребних новчаних средстава, израдом неопходне документације, прибављањем потребних сагласности, као и одржавањем исте.

naslovna%20Obaloutvrda%20u%20Fokusu

08

foto%201_57

blabla-naslov