ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА СУБВЕНЦИОНИСАНУ УГРАДЊУ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА

21. јул 2023.

У Градској општини Земун 21. јула, уприличена је свечаност потписивања уговора између Општине, извођача радова и 16 домаћинстава за реализацију друге фазе пилот програма енергетске санације, који се у Земуну спроводи у оквиру Националног програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова.

 

Дан раније нови уговор о суфинансирању Програма енергетске санације ”Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Србије” потписан је између Градске општине Земун и Министарства рударства и енергетике.

 

За програм ”Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Србије” на име субвенција биће издвојено 50 милиона динара, а Градска општина Земун учествоваће са најмање 20 милиона динара.

 

”Данас смо са 16 власника породичних кућа потписали уговоре о суфинансирању уградње соларних панела. Појединачна субвенција по уговору износи 420 хиљада динара. Субвенције које грађани могу остварити на јавни позив најисплативије су за више понуђених мера и на тај начин са 50 посто, субвенције могу изнети и до 65 процената вредности инвестиције. Уградња соларних панела је изузетно важна мера. Домаћинства, поред уштеде комерцијалне струје, постају и произвођачи електричне енергије, користећи сунце као обновљиви извор енергије”,  изјавио је председник Скупштине Градске општине Земун, Мирослав Гајић, поздрављајући присутне.

 

Он је подсетио да је Земун једна од првих градских општина која је почела с реализацијом пилот пројекта, у којем је чак 112 домаћинстава и стамбених заједница у склопу прве фазе потписало уговоре за замену столарије, постављање термоизолације или уградњу топлотних пумпи.

 

Свечаности уручења и потписивања уговора присуствовао је и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

 

Пионирски подухват употребе обновљивог извора енергије за домаћинства, али и производња евентуалних вишкова, изузетно је значајна мера енергетске санације и због очувања животне средине.