ПОМОЋ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ УКРАЈИНЕ

21. фебруар 2023.

 

Земунско повереништво за збрињавање избеглих и прогнаних лица је у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, Међународном хуманитарном организацијом ”Језуитски сервис за избеглице” (JRS) и локалним Саветом за миграције Градске општине Земун 21. фебруара организовало поделу банковних платних картица за избеглице из ратом захваћене Украјине.

 

На евиденцији у Земуну је 13 пријављених породица из Украјине и ово није прва помоћ која долази из невладиног сектора, а у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

За ову категорију лица обезбеђено је и учење српског језика, а помоћ породицама – платне картице, уручио је члан Већа Градске општине Земун и председник Општинског савета за миграције Бошко Радовановић са председником JRS за Србију Миодрагом Живковићем.

 

Била је ово нова прилика да се невољници из Украјине изјасне о условима и врсти потреба које имају, проблемима са којима се сусрећу, како би се заједнички и у ходу решавали у што краћем року.

 

Према подацима Комесаријата, у току 2022. године у Србију је ушло 127.000 Украјинаца, а већ новембра их је било само 5800, укључујући и децу, или мање од 200 породица, што указује да смо само привремена дестинација.