ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ПОГИНУЛИМ ВАЗДУХОПЛОВЦИМА ТОКОМ НАТО АГРЕСИЈЕ

24. март 2022.

Команда Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије 24. марта организовала је Дан сећања на страдале у НАТО агесији са полагањем венаца на спомен-обележје погинулим припадницима овог рода војске на платоу испред зграде Команде РВиПВО у Земуну.

 

Венце на спомен-обележје положили су председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са делегацијом Војске Србије, командант РВиПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић са делегацијом РВиПВО, бивши командант РВиПВО генерал-пуковник Спасоје Смиљанић и представници удружења грађана.

 

Тим поводом, у галерији РВиПВО приређена је изложба фотографија погинулим српским ваздухопловцима током 20. века.

 

Дан сећања обележен је и у Батајници где је Удружење бораца рата и ратних војних инвалида од 1990-99. Општине Земун – Месни одбор Батајница организовало полагање венаца на спомен плочу ”Херојима нашег неба” – пуковнику пилоту Миленку Павловићу и мајору пилоту Зорану Радосављевићу, као и на споменик у центру Батајнице.

 

Мајор пилот Зоран Радосављевић се добровољно јавио на борбени задатак, а страдао је 26. марта 1999. године у МиГ-29 у борби са вишеструко надмоћнијим агресором. Пуковник пилот Миленко Павловић погинуо је 4. маја 1999. године у бици против шеснаест НАТО авиона. Централне улице у Батајници данас носе њихова имена.