ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК ПОГИНУЛИМА ЗА СЛОБОДУ И ЖТРВАМА ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА

09. мај 2023.

Поводом обележавања завршетка Другог светског рата и Дана победе над фашизмом, 9. маја положени су венци и одржана комеморација палим борцима испред Споменика ослободиоцима Земуна. У присуству бројних удружења бораца представници СУБНОР-а одржали су пригодан говор, a у програму комеморације учествовале су чланице Књижевног клуба ”Иво Андрић”.
 
Венце на Споменик ослободиоцима Земуна палим у Народној револуцији 1941-1945, који се налази на Авијатичарском тргу положили су чланови Већа Градске општине Земун Милан Петровић и Иван Морић, као и  ОО СУБНОР – а Земун, друштвено-политичких организација, удружења и клубова.

 

Полагањем венаца и цвећа на Споменик палим борцима за слободу 1941-1945 у Батајници одата је пошта погинулима за слободу и жртвама фашистичког терора.


 
Пре 78 година, 9. маја 1945. године завршен је Други светски рат потписивањeм Акта о безусловној капитулацији Немачке. Совјетски маршал Жуков и британски генерал Тедер ратификовали су споразум о немачкој капитулацији који је дан раније, у име Трећег Рајха, потписао немачки фелдмаршал Кајтел.