ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК ПАЛИМА У НАРОДНОЈ РЕВОЛУЦИЈИ 1941-1945

09. мај 2022.

Чланови Већа Градске општине Земун Драган Матијевић и Иван Морић положили су венац на Споменик ослободиоцима Земуна поводом 9.маја – Дана победе над фашизмом.

У присуству бројних удружења бораца представници СУБНОР-а одржали су пригодан говор, a у програму комеморације учествовали су ученици ОШ ”Светозар Милетић” и председница Књижевног клуба ”Иво Андрић” Даринка Марковић.

Споменик је посвећен погинулим становницима Земуна који су се у Другом светском рату борили на страни партизанског покрета. Подигнут је 1954. године као дело Јована Кратохвила, вајара и некадашњег професора и ректора Универзитета уметности у Београду. Споменичка целина се састоји од постамента и високог стуба. На доњем делу споменика налази се рељеф у бронзи на коме су приказани војници НОБ-а, а на врху је статуа жене раширених руку. На постаменту споменика стоји следећи натпис: ”Палим борцима у народној револуцији 1941-1945, грађани Земуна 1954”.

Пре 77 година, 9. маја 1945. године завршен је Други светски рат потписивањeм Акта о безусловној капитулацији Немачке. Совјетски маршал Жуков и британски генерал Тедер ратификовали су споразум о немачкој капитулацији који је дан раније, у име Трећег рајха, потписао немачки фелдмаршал Кајтел.