ПОДРШКА РАЗВОЈУ СПОРТА

21. мај 2021.

Градска општина Земун је и ове године издвојила значајна средства за подршку у реализацији Општинских такмичења у оквиру Школског спорта које организује Омладински спортски савез Земуна.

Такође, средства су издвојена и за појединачне програме земунских спортских клубова. Заступљени су сви спортови, од фудбала, америчког фудбала, одбојке, кошарке, атлетике, борилачких спортова, гимнастике и плеса, као и спортова на води. У оквиру суфинансирања програма водило се рачуна да подршка Општине поред деце и младих, буде усмерена на ветеране и особе са инвалидитетом, тако су и издвојена средства за подршку програму ”Кроз игру до једнакости” Пливачког клуба за за особе са инвалидитетом ”СвимБо”.

Градска општина Земун је издвојила средства за организацију значајних спортских догађаја попут ”Међународног дечијег фудбалског фестивала ”Драган Манце Куп”, теквондо такмичења ”Империум опен 2021”, међународног боћарског турнира ”Видовдан” и ”Међународног трофеја у бенч пресу”.

Општина је и у прошлој години, издвојила средства да се без обзира на епидемију несметано одржавају тренинзи и такмичења у складу са превентивним мерама, нарочито у оквиру Школског спорта.

Резултати које су остварили клубови и појединци, освојени трофеји, титуле и медаље су гарант блиставе будућности земунског спорта.

Градска општина Земун суфинансира годишње програме у области спорта, а на основу предлога Омладинског спортског савеза Земуна.

Спорт у Земуну има дугу историју. Физичко васпитање, у данашњем смислу речи, почиње да се негује и развија у земунским школама крајем 19. века. Прво гимнастичко друштво је основано 1897. године. Српски Соко је основан 1905. године, а за њим касније формирају се Хрватско и Немачко гимнастичко друштво. Прва лопта у Земуну појавила се 1904, а 1912. године Земунци су имали прву фудбалску лопту. Упознали су се са правилима ”најважније споредне ствари”, да би 1913. године почело прво фудбалско такмичење. Поред фудбала почетком 20. века у Земуну се развија и рукомет, женски и мушки, као и одбојка. Наравно, близина реке условила је да се у Земуну развију сви спортови на води.