ПОДРШКА КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИМ ДРУШТВИМА И АМАТЕРИЗМУ

23. новембар 2022.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и помоћник председника Андријана Кукољ угостили су представнике земунских културно-уметничких друштава.

Председник Ковачевић истако је важност деловања аматера у култури и уметности, пре свега у локалним заједницама на плану наслеђа и идентитета, истакавши да се Општина труди да помогне рад културно-уметничких друштава путем конкурса за финансирање и суфинансирање програма и пројеката у области културе, те да је циљ овог састанка на којем су били представници културно-уметничких друштава ”Бранко Радичевић, ”Јана”, ”Ју-Лира”, ”Батајница”, Седмица” ”Ћирило и Методије” и Таурунум”, унапређење сарадње.

”Веома је важна промоција и неговање нематеријалне културне баштине и колорита фолклора, организовањем концерата и манифестација у оквиру међусобне сарадње културно-уметничких друштава. Земун има традицију аматеризма стару више од једног века, и то нас свакако обавезује да заједнички унапредимо рад друштава, да подмладимо ансамбле и да презентујемо оно што Земун има, у песми, игри, ношњи, у својој разноликости, од Срема до Крајине”, нагласио је председник Ковачевић.

Учесници састанка су сагласни да су наступи на разноврсним манифестацијама и догађајима најбољи начин да се публика упозна са наслеђем, које је уткано у нашу свакодневицу и да се тако на неки начин саучествује у очувању традиције и културног идентитета, будући да је народно стваралаштво управо настајало, модификовало се и преносило кроз аматеризам.