ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА БЛАГОЈУ ЈОВОВИЋУ

05. август 2020.

Заменик Градоначелника Београда Горан Весић и директор Музеја жртава геноцида у Београду др Вељко Ђурић 5. августа свечано су открили спомен плочу Благоју Јововићу. Некадашња Загорска улица понела је име овога заборављеног хероја српског народа.

 

Благоје Благо Јововић (Косић код Даниловграда, 1922 — Росарио, 2. јуна 1999) био је борац Југословенске војске у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади, и човек који је извршио атентат на једног од највећих ратних злочинаца Другог светског рата Анта Павелића 10. априла 1957. године у Ломас де Паламору, предграђу Буенос Ајреса.

 

”Одлука да Благоје Јововић добије улицу у Београду веома је узнемирила лажну српску елиту која деценијама терорише наш народ, намеће вредносне судове и живи од државних синекура. Њихов циљ је да Срби буду аморфна маса без права на своју историју, без права да славимо хероје, без права да се поносимо оним што смо. Пошто су Срби поносни и јаки, наша економија напредна, а председник Александар Вучић има велики углед у међународној заједници и успешно води ову земљу, сада су сви они бесни и нервозни. Нисмо без разлога изабрали Земун да баш у овој београдској општини Благоје Јововић добије улицу. За време Другог светског рата Главна улица у Земуну носила је име усташког злочинца Анте Павелића, а Господска улица се звала Улица Адолфа Хитлера”, рекао је Весић и напоменуо да овај чин има још једну симболику, а то је да је Благоје Јововић први равногорац који је добио улицу у Београду и да је дошло време да Србија прекине са својим поделама и да је потребно да сви заједно гледамо у будућност.

 

Директор Музеја жртава геноцида у Београду др Вељко Ђурић је подсетио на тамну улогу Анте Павелића у току Другог светског рата и изразио наду да ће промена имена улице у Земуну бити почетак расветљавања које нас мучи готово столеће, а то је Јасеновац, као и однос Броза и Павелића.

 

Свечаност је била прилика да се чују и речи захвалности породице Благоја Јововића.

 

Догађају су присуствовали заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, помоћник председника ГО Земун Милорад Радуловић, чланица Већа ГО Земун Ана Беочанин, секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, као и представници републичких и градских институција, удружења прогнаних из Хрватске, као и многобројни грађани Земуна и Београда.