ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА И КРСТА У НАСЕЉУ ГАЛЕНИКА

30. септембар 2013.

30.09.2013

 

На узвишењу, у централном делу насеља Галеника, Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј освештао је земљиште и крст где ће бити подигнут храм посвећен Светим мученицама Вери, Нади, Љубави и њиховој мајци Софији.

Патријарх српски Иринеј благословио је почетак радова на изгрaдњи храма који ће доминирати овим делом Земуна, а нова Светиња на крају Улице Цара Душана, биће светионик православља и испуњење жеље народа да се баш на овом месту подигне Црква.

”Жеља народа биће стварност, изградња Храма је и потреба Цркве и општине Земун. Свете мученице којима посвећујемо Храм, поштоване су у васцелом хришћанском свету и велика је радост градити Храм, нарочито у овим кризним и невољним временима. Ми подижемо Храм вером народа, доброчинством и духовном потребом”, беседио је Патријарх српски Иринеј у присуству свештенства, верног народа, припадника Војске Србије, директора Канцеларије за сарадњу с црквама и верским заједницама мр Милетом Радојевићем и домаћинима председником општине Земун Дејаном Матићем и замеником председника Дамиром Ковачевићем.

”Данашње окупљање свих нас је у духу традиције по којој је Земун у својој историји био препознатљив, као хришћански светионик на раскрсници Истока и Запада, са светињама из XVIII века, које и данас поносно стоје у срцу Земуна. Градећи храм изграђујемо себе и настављамо неимарску традицију Земуна”, истакао је председник општине Земун Дејан Матић.

naslovna galenika krst

foto 1 galenika krst