ОРГАНИЗОВАНА ИЗЛОЖБА ЗЕМУНСКИХ ИЗДАВАЧА

22. април 2013.

У оквиру Фестивала „Сви смо ми читаоци“, који траје од 19. до 28. априла 2013. године, а поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права Канцеларија за развој и Канцеларија за локални економски развој Градске општине Земун 19. априла организовале су у Опери и тетару „Мадленијанум“ изложбу земунских издавачких кућа и трибину под називом „Заштита ауторских права, будућност издаваштва и култура читања“.  Обележавање Светског дана књиге и ауторских права био је одличан повод да се јавности представе земунске издавачке куће, које својом делатношћу неизоставно доприносе подизању културних вредности. Своје „велико срце“ показали су на тај начин што су репрезентативна издања даривали библиотекама земунских средњих школа.

Честитајући присутнима Светски дан књиге, члан Већа Градске општине Земун Владимир Костић се обратио речима: „Земун се поноси својом богатом културном баштином. Оно што Земун заиста издваја јесте његова традиција: утврђење на Гардошу које се помиње још у 9. веку, храм светог оца Николаја- најстарија православна црква у Београду, библиотека „Свети Сава” – најстарија библиотека у Срба из 19. века, једино луткарско позориште у српској престоници и „Мадленијанум” – прва приватна опера и театар на овим просторима“.

О значају заштите ауторских права, култури читања и будућности издаваштва говорили су адвокатица Весна Радомировић, директорка „Zepter book“  Славка Илић и управница Библиотеке „Свети Сава“ Наташа Тркуља, а у оквиру музичко-сценског програма наступили су глумица Невена Шарчевић и трио из Музичке школе „Коста Манојловић”.

Ово је први пут да општина Земун и Опера и театар „Мадленијанум“ учествују у обележавању Светског дана књиге који УНЕСКО обележава почев од 23. априла 1995. године,  као симболичан датум у светској књижевности.

 

1_15

 

2_14

 

3_14