ОПШТИНА ПОТПИСАЛА МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА СКГО ЗА ПРОЈЕКАТ ПОДРШКЕ РОДИТЕЉСТВУ

13. јун 2022.

Министарство за бригу о породици и демографију уз подршку УНИЦЕФ-а и Сталне конференције градова и општина 13. јуна у ”Палати Србија” организовало је национални скуп ”Отворимо широм врата, улазе мама и тата” у оквиру друге фазе Пројекта ”Подстицајно родитељство кроз игру”.

У оквиру скупа уприличено је потписивање меморандума о сарадњи са представницима 29 градова и општина о примени интегрисаног модела подршке овом пројекту на локалном нивоу, у периоду до 13. јануара 2024. године. 

Меморандум о успостављању сарадње између Градске општине Земун и СКГО у циљу пружања Стручно-саветодавне подршке за реализацију активности у оквиру друге фазе Пројекта ”Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству” потписао је Зоран Борјан, члан Већа Градске општине Земун.

Градска општина Земун учешћем у Пројекту планира да формира Центар за информисање, саветовање и подршку породици и родитељству у који би се уливале информације и који би олакшао приступ релевантних институција породицама и деци у потреби. Кроз бројне активности и мере које спроводи ГО Земун, омогућила би се размена информација између Центра за оснаживање породице, ГО Земун, Предшколске установе и Дома здравља Земун те би на тај начин деца и родитељи из породица у потреби постали видљиви свим надлежним институцијама.

Пројекат се реализује као део програма ”Подршка подстицајном родитељству кроз игру”, а који заједно спроводе УНИЦЕФ, Хармонија – Центар за подршку раном развоју и породичним односима и СКГО, уз финансијску подршку Фондације ЛЕГО.

Пројекат има за циљ унапређење локалних јавних политика и прописа и развој институционалних и професионалних капацитета локалне самоуправе и сектора здравства, образовања и социјалне заштите за спровођење локалних услуга намењених пружању доступне, квалитетне и одрживе подршке родитељима у периоду раног развоја детета.