ОПШТИНА НАСТАВЉА ДА ПОМАЖЕ ПРОЈЕКТЕ И ПРОГРАМЕ ИЗ КУЛТУРЕ

27. мај 2022.

Градска општина Земун  у 2022. години финансира и суфинансира пројекте и програме 25 удружења из области културе, која су аплицирала на Jавни позив за доделу наменских средстава из општинског буџета.

Захваљујући пројектном финансирању културе и ове године ће крајем лета бити одржан вишедневни популарни ”Земунфест ’22”, али и ”Време за културу”, уметничке и креативне радионице, саветовања и изложбе радова у којима ће учествовати 120 наших најстаријих суграђана у организацији Хуманитарно-едукативног удружења ”Земун у срцу”.

Исто тако, низом пригодних културно-уметничких програма Клуб матичне културе Земуна обележиће три деценије постојања и рада, а као трајни запис остаће монографија ”Отргнут од заборава 1992-2022”, хроника људи, иницијатива и активности предузетих за очување културне баштине и неговање традиције ”земунске вароши”.

Пажње јавности свакако је вредан и пројекат Јеврејске општине Земун ”Две синагоге у Земуну”, који подразумева истраживање доступне архивске грађе о изградњи ашкенаске и сефардске богомоље и завршну изложбу докумената и артефаката.

Пројекти и програми су и ове године конципирани за све узрасте, аматере као и професионалне ствараоце из свих области уметности, афирмисане и оне који траже своју шансу, а као и увек, акценат је на народном и изворном стваралаштву и неговању богатог нематеријалног културног наслеђа Земуна и свих народа и народности који у њему живе.