ОДРЖАНО ЈАВНО СЛУШАЊЕ НА ТЕМУ „ЗАШТИТА ОД ЗЛОУПОТРЕБЕ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ“

23. новембар 2012.

Представници Канцеларије за младе Градске општине Земун су присуствовали јавном слушању на тему „Заштита од злоупотребе деце на интернету“, које је одржано 17. новембра 2012. године у Дому Народне скупштине.

Глобалне изазове и стратегије за подизање безбедности деце на интернету изложила је заменица директорке УНИЦЕФ-а у Србији Лесли Милер.
Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић том приликом указао је присутнима да заштита деце од злоупотебе на интернету не треба да буде само кривично-правна, већ да их треба заштитити и од свакодневних садржаја мржње, нетолеранције и позива на насиље. Специјани тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић упознао је присутне са изазовима рачунарског криминала и опасностима од злоупотребе деце у Србији.

            Учесници скупа су се упознали са предностима које је ново информатичко доба донело младима и пружило им бројне могућности, али и опасности за њихову безбедност. Општи закључак је био да је потребно младе заштитити од разних врста злоупотребе на интернету.

Председник Народне скупштине и председник Одбора за права детета мр Небојша Стефановић оценио је да је заједнички став учесника да су веома битни законски оквир и стратегије на националном и глобаном нивоу за заштиту деце од злоупотребе на интернету, уз јачање превентивних програма и сарадње државних институција са родитељима, образовним институцијама и цивилним сектором.

слушање 1

слушање 2