ОДРЖАНА ОПШТИНСКА СМОТРА ”ШТА ЗНАШ О САОБРАЋАЈУ”

24. април 2021.

Под покровитељством Градске општине Земун – Савета за безбедност саобраћаја на путевима, у организацији Ауто-мото клуба  ”Јединство”, 24. априла на земунском кеју одржана је општинска смотра ”Шта знаш о саобраћају”.  

 

У другом формату, уз обавезне превентивне мере у такмичењу су учествовала по два представника, једна девојчица и један дечак, из седам земунских основних школа.

 

Ученици од петог до осмог разреда показали су вештине на полигону спретности. Проглашени су најуспешнији учесници и то у следећим категоријама: најуспешнија девојчица – Јана Радосављевић из ОШ ”Соња Маринковић” прво место, Теодора Елез из ОШ ”Раде Кончар” друго место и Даница Бурић из ОШ ”Патар Кочић” треће место; најуспешнији дечак – Василије Дробњак из ОШ ”Соња Маринковић” прво место, Срђан Довијанић из ОШ ”Светозар Милетић” друго место и Михаило Ковачевић из ”Раде Кончар” треће место; најуспешнија школа – ”Соња Маринковић” прво место, ”Раде Кончар” друго место и ”Илија Бирчанин” треће место.

 

Градска општина Земун је више од пола века покровитељ ове значајне манифестације. Уз све друге активности које спроводи Савет за безбедност саобраћа, и на овај начин даје свој допринос у подизању нивоа саобраћајне културе и промовише савесно и одговорно понашање свих учесника у саобраћају.

 

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић нагласио је важност реализације овог такмичења које земунским основцима много значи и истакао да ће се Општина трудити да и даље подржава овакве манифестације у којим су деца у првом плану, јер је њихова добробит и будућност најважнија.

 

”Трудимо да се да будемо партнер свим оним организацијама које се баве подизањем нивоа саобраћајне културе, да подржимо њихове програме и да заједно радимо на унапређењу безбедности свих учесника у саобраћају. Данашње такмичење је само један од пројеката у којем Општина има активну улогу. Континуирани рад који укључује све генерације је основ успеха и зато смо у прошлој недељи поделили 100 дечијих ауто седишта родитељима за безбедну вожњу.” истакла је Андријана Кукољ, помоћник председника, захваливши се организатору и такмичарима који су били на врхунцу задатка.

 

Савет за безбедност саобраћаја едукацијом и промотивним кампањама наставиће да утиче на подизање нивоа безбедности свих учесника у саобраћају.

 

Награде победницима уручили су председник ГО Земун Гаврило Ковачевић, помоћник председника Андријана Кукољ и заменик председника Скупштине и председник Савета за безбедност саобраћаја на путевима ГО Земун Саво Мишковић.

 

У име организатора, председник АМК ”Јединство” Слободан Поповић захвалио се Општини на подршци, под чијим се покровитељством већ 52 године одржава општинска смотра које је ове године имала такмичарско – ревијални карактер.

 

Истраживања показују да саобраћајно васпитање које почиње у основној школи, са усвајањем знања из саобраћајних правила утиче на општи степен безбедности у саобраћају одређене државе.

 

‘Шта знаш о саобраћају” одржава се као званично такмичење Министарства просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Ауто-мото савеза Србије (АМСС), Друштва наставника техничког образовања Србије и Министарства просвете науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова, школа и спонзора.