ОДЛАЗАК ДИСКРЕТНОГ СУГРАЂАНИНА ИВАНА КЛАЈНА

01. април 2021.

Познати филолог и историчар језика, пензионисани професор Филолошког факултета у Београду, редован члан САНУ и, надасве, пријатан и дискретан суграђанин Земунаца, међу којима је најдуже радио и живео, Иван Клајн напустио нас је последњег дана марта у 85. години живота.

Био је омиљени професор на Катедри за италијанистику до пензије, 2002. године, посвећен изучавању нормативне граматике и стандардизацији српског језика.

Објавио је 18 књига, међу којима је популарни ”Речник језичких недоумица” доживео више издања и почасно место у библиотекама свих образовних и установа културе, али и на полицама великог броја домова у Србији.

Иван Клајн је био члан Савета Вукове задужбине, Одбора за стандардизацију српског језика, председник Комисије за односе са јавношћу и решавање неодложних питања, сарадник Матице српске, чије је гласило ”Језик данас” уређивао до краја свог живота.

За своје велико дело и допринос развоју језичке културе и писмености награђиван је и одликован: носилац је Годишње награде РТВ Београд за допринос култури говора 1977, награде Министарства спољних послова Италије за ”Италијанско-српски речник” 1998, Ордена Италијанске звезде солидарности, који му је доделио председник Италије 2004, Повеље захвалности Филолошког факултета у Београду за допринос италијанистичким и лингвистичким студијама 2012, Сретењског ордена трећег степена 2015, Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе 2012. године.

И, пре свега, врстан педагог генерација студената, господин и дискретни суграђанин из Вукове улице у Земуну.