ОБИЛАЗАК ИНСТИТУТА ЗА ФИЗИКУ

25. септембар 2020.

У оквиру манифестације ”Дани европске баштине”, чија је овогодишња тема наслеђе и образовање – знање за будућност, Институт за физику и Туристичко друштво ”Земун” организовали су обилазак ове научно- истраживачке установе 24. септембра 2020. године.

Са историјатом Установе и историјом физике у Србији присутне су упознали научни новинари Института Марија Ђурић и Слободан Бубњевић.

Институт за физику основан је 1961. године при Београдском универзитету, а девастирану зграду некадашње Фабрике коже ”Кристина Ковачевић” и четири хектара земљишта на обали Дунава на данашњој адреси Прегревица 118 добио је тек 1976-е, откада се  Србија у физици позиционира раме уз раме са развијеним европским државама.

Данас је Институт универзитетска база, научно – истраживачки центар са 25 лабораторија ненуклеарне физике и четири центра изврсности, чак и  примењеном комерцијалном производњом, у којем 200 доктора наука реализује 110 европских пројеката и мноштво домаћих, заједно са најуспешнијим младим талентима које Србија има.

У врту физике са сеницима на обали Дунава планира се изградња Верокио центра у сарадњи са Европском организацијом за нуклеарна испитивања из Швајцарске, CERN – ом.

Институт на Прегревици је произвео први ласер у југоисточној Европи, предњачи у испитивањима и примени знања у фотоници и физици материјала, власник је Парадокса суперкомпјутера, има и наменску производњу, а у односу на улагања доказано враћа десетоструко према свим материјалним показатељима.