ОБИЛАЗАК ЗАВРШНИХ РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ ПРУЖНОГ НАДВОЖЊАКА У БАТАЈНИЦИ

26. април 2022.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић обишли су 26. априла завршне радове на изградњи надвожњака преко пруге у Батајници и са извођачима разговарали о динамици посла.

У току су и припреме за демонтажу скеле за изградњу трупа моста на батајничкој страни, који је дужине 288 метара и са 12 стубова.

 

Радови су почели пре две године када су Градска општина Земун и Град Београд преузели обавезу да се изгради овај надвожњак, јер није био предвиђен приликом саме изградње пруге.

”Овде живи 40 хиљада људи и без овог надвожњака саобраћајна веза између централног дела Батајнице и насеља Шангај би била знатно дужа. Овим је значајно повећан квалитет живота, а самим тим и обим заштите, јер више неће бити пружних прелаза”, рекао је заменик градоначелника Горан Весић и додао да је Град Београд издвојио 755 милиона динара, а биће још додатних радова. 

Извођачи радова најављују да ће надвожњак бити завршен до краја маја, док ће до краја јуна бити завршена приступна саобраћајница, када ће надвожњак бити пуштен за промет лаког саобраћаја.

Крајем септембра планирано је да ова нова саобраћајна веза буде пуштена за комплетан саобраћај.

Приступне саобраћајнице повезаће надвожњак са Улицом мајора Зорана Радосављевића у Батајници, државним путем, Шангајском и Бранка Живковића.

Говорећи о значају убрзаног развоја насеља Батајница председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић је нагласио да је у току пројектовање нове зграде амбуланте, којом ће се наредне године решити вишегодишњи проблем недостатка капацитета, и подићи квалитет примарне здравствене заштите. Такође, председник Ковачевић је рекао да  је преко Дирекције за грађевинско земљиште Града Београда пре неколико година откупљено 12 хектара земљишта за изградњу новог гробља у Батајници. У овом тренутку ради се урбанистички пројекат чиме ће се створити услови за израду грађевинског пројекта, тако да ће крајем ове године гробље и приступне саобраћајнице бити у функцији како би грађани Батајнице имали простор за сахрањивање.

”Преко Секретаријата за инвестиције покренули смо иницијативу за пројектовање неколико улица, пре свега Улице Војвођанских бригада, али и улица које се налазе у центру Батајнице како би добили знатно функционални саобраћај него што је био до сада”, рекао је Ковачевић.

Обиласку завршних радова на изградњи пружног надвожњака присуствовали су члан Већа Градске општине Земун Бошко Радовановић, као и представници Дирекције за градско грађевинско земљиште и ЈКП ”Београд пут”. До пуштања у рад надвожњака саобраћај ће се и надаље безбедно и несметано одвијати преко постојећег пружног прелаза.