ОБЕЛЕЖЕН ТЕСЛИН ДАН У ЗЕМУНУ

11. јул 2021.

Под покровитељством Градске општине Земун, а у сарадњи са Галеријом ”Чубрило” 10. јула, у Кули на Гардошу, изложбом ”120. годишњица Теслиног торња и лабораторије на Лонг Ајленду”, аутора Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса одржана је манифестација ”Теслин дан”. Овај дан се обележава и као национални Дан науке.

Препознајући велики значај очувања успомене и промоције лика и дела Николе Тесле, Градска општина Земун је манифестацију ”Теслин дан” уврстила у програм редовних годишњих манифестација, и на тај начин се придружила светским градовима попут Њујорка, Филаделфије, Перта и Загреба. Изложбу је отворио председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, а присуствовао је и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

”Тесла је увек инспирација. Како је он био незаустављив у стваралаштву и уздизању божанског и човечанског, тако и ми имамо обавезу и одговорност да Теслину визију делимо са будућим нараштајима. Његова дела су показала да је безвремен, вечан и да припада свима – васељени. Данас, после 165 година од Теслиног рођења за његово име знају сви. Изложба коју данас отварамо ”120. годишњица теслиног торња и лабораторије на Лонг Ајленду је само део светлости и комуникације коју је Тесла подарио човечанству”, рекао је Гајић, захваливши се свима који са толико пажње чувају дело нашег и светског великана и приказују га јавности.

Коаутор изложбе Владимир Јеленковић је рекао да је изложба посвећена највећем Теслином неиспуњеном сну, а то је пројекат светског система бежичног преноса енергије.

Била је то прилика да посетиоци изложбе на наменски припремљеним паноима премијерно виде фотографије, планове и документа из тог периода, попут Теслиног споразума са финансијским магнатом Ј.П. Морганом.

У пратећем програму отварања изложбе посетиоци су имали прилике да уживају у сплету народних игара који је извео подмладак КУД ”Бранко Радичевић”, као и у атрактивном експерименту на гардошком платоу са неонским лампама које је су на даљину осветљене помоћу Теслиног трансформатора.

У галеријском простору Канцеларије за младе Градске општине Земун, Косовска улица бр. 9, 11. и 12. јула, са почетком у 20 часова, предавач и демонстратор машински инжењер Радомир Путник одржаће предавања о Теслином делу и приказати моделе индукционог мотора и високонапонског-високофреквентног осцилатора.

Изложба у Галерији ”Чубрило” траје до 10. августа.