ОБЕЛЕЖЕН ”ТЕСЛИН ДАН” У ЗЕМУНУ

11. јул 2024.

 

Отварањем изложбе ”Најзначајнији тренуци у животу Николе Тесле” др Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса у Атељеу и галерији ”Чубрило” у Кули на Гардошу, 10. јула је одржана традиционална манифестација од значаја за Градску општину Земун ”Теслин дан”, поводом 168. годишњице рођења великана науке.

 

Од 2011. године у Земуну се одржава ”Теслин дан”, који се у Србији прославља и као ”Дан науке”.

 

Манифестацији су присуствовали помоћник председника Градске општине Земун Драган Матијевић и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

 

На изложеним паноима са фотографијама из најважнијих тренутака у животу Николе Тесле истакнуто је његово откриће обртног магнетног поља, које је изазвало тзв. Другу индустријску револуцију, први патент, запослење, добијање америчког држављанства, научна победа над Томасом Алва Едисоном, предавања научној елити у Енглеској и Француској, његове посете и сусрети са највећим научницима епохе и много других момената.

 

По Теслином презимену, међународна јединица за јачину магнетног поља названа је ”Тесла”.

 

”Теслин дан” се пригодним манифестацијама 10. јула обележава готово у свим светским престоницама.

 

Обележавању ”Теслиног дана” и отварању изложбе присуствовао је велики број грађана, а моћи ће да се види у Атељеу и галерији ”Чубрило” до краја августа.